The Whoman Journal taler om: The Dad Sneaker

The Dad Sneaker

Nok om vigtige ting såsom samfundsstrukturer og magtfordeling. Lad os i stedet tale om de tunge klodser, vi valgte at iklæde os i 2018. The Dad Sneaker var moderen af den praktiske 2018 stilbevægelse, der kiggede tilbage mod 90’erne.

 

patriarkat substantiv

1. familieform, hvor faderen er familiens overhoved
2. kirkeprovins, for hvilket en patriark er ansvarlig; benyttes ofte i den græsk-ortodokse kirke
3. mandsdomineret samfundsstruktur, hvor kvinder er underlagt mænd

 

Ovenstående definition er leveret af vore allesammens overpræsterende studiekammerat, Ordbogen.com. Årsagen til denne hurtige introduktion til betydningen af et ord, du allerede er ganske bekendt med, hvis du nogensinde har lyttet til en femininstisk podcast, er en snak om årets favorittrend. The Dad Sneakers.

 

2018 blev året, hvor vigtige spadestik blev taget i kampen for ligestillingen. Hvor græsrodsbevægelser voksede sig store og satte virkelige ændringer på kortet. Det kan derfor ses som værende ganske passende, at vi i 2018 valgte at kalde vores favoritfodbeklædning for Dad Sneakers. Vi tager vores ret. Og jeres sko. 

 

patriarkat substantiv
1. familieform, hvor faderen er familiens overhoved,
3. mandsdomineret samfundsstruktur, hvor kvinder er underlagt mænd. 

The Dad Sneaker

 

Vi tager vores ret. Og jeres sko. 

 

Nok om vigtige ting såsom samfundsstrukturer og magtfordeling. Lad os i stedet tale om de tunge klodser, vi valgte at iklæde os i 2018. The Dad Sneaker var moderen af den praktiske 2018 stilbevægelse, der kiggede tilbage mod 90’erne. Dette tilbageblik var dog på en en anden måde end tidligere set med normcore trenden. I stedet for at kigge imod Kate Moss i hendes hvide tees og jeans, blev der i 2018 kigget tilbage på far. Når han var ude og gå efterårstur med dig i klapvognen. I spidsen for denne tendens lå den yderst populære Balenciaga Triple S, der satte det kiksede på det mainstream landkort. 

 

The Dad Sneaker blev en light version af det fulde look præsenteret hos Balenciaga og alle de smarte københavner kids. De kids, der er ti år yngre end dig, men på en eller anden måde ti gange mere stilfulde. Turde du ikke kaste dig ud i det fulde look med oversize på oversize, lag-på-lag, kitsch sporty elementer og det, din mormor ville kalde: Forfærdeligt og ganske ufeminint, så kunne du nøjes med at adoptere skoen, der både sås hos de poppede, de street og de Dad-ish.

 

The Dad Sneaker
Balenciaga Spring 2018 mens. Picture by Monica Feudi / Indigital.tv for Vogue Runway 

 

Og hvad ser ud til at prøve mindre end The Dad Sneaker?

 

Det er langtfra første gang, vi introduceres for det klodsede fodtøj på catwalken. Buffalo sko og Dr. Martens findes endnu i gadebilledet, og ligesom med den amerikanske politiske situation, er vi altså endnu engang gået tilbage i tiden.

 

For mig at se er The Dad Sneaker en del af den meget fashionable modbevægelse, der endnu engang sprang fra gaden til catwalken i 2018. En laissez faire tilgang til moden blev introduceret til trendboardet, og brands som Vetements og Balenciaga samt unge kunstnere og kreative hoveder fortalte os, at det faktisk er allersmartest, hvis det ikke ser ud til, at vi prøver.

 

Og hvad ser ud til at prøve mindre end The Dad Sneaker? Det skulle da lige være sokker i sandaler – en anden dad approved tendens – men der har vi ligesom allerede været i 2017.

 

The Dad Sneaker Balenciaga Spring 2018 mens. Picture by Monica Feudi / Indigital.tv for Vogue Runway 

 

Sin egen værste fjende

Det er mit gæt, at den store hype har gjort den ellers så populære Triple S sneaker fra Balenciaga til utjekket gods i 2019. Skoen har mistet sin far-essens, og er i stedet blevet et symbol for meget velhavende, modeinteresserede unge mennesker, der prøver lidt for meget. Og det var jo lige nøjagtig det, de ville undgå! “De” værende de rigtig smarte.

 

Den quote/unquote grimme og praktiske tendens er sin egen værste fjende. For efter tilstrækkelig accept i mainstreamen mister den selvsamme je ne sais quoi, der gjorde den tiltrækkende for first movers. Triple S var modig og mærkelig, da den landede. Hvilket netop er adgangskravene for first movers. En indikator på, at man vidste lige præcis, hvad der var smart, før alle de andre. Og det smarte var grimt.

 

Nu er det grimme i stedet blevet masseproduceret og indikerer blot, at du har haft 6.000 kroner at smide på sneakers, fordi du går virkelig meget op i det.

 

The Dad Sneakers og den udvidede Dad trend forsvinder ikke i 2019. Det tror jeg ikke. Men det bliver med større fokus på de ægte items, og ikke high end versionerne af dem. Bevares, Balenciaga + crew vil stadig have succes med kollektionerne – særligt med items, hvor logoer forsvinder og praktikken kommer endnu mere frem, som med den nyeste version af Triple S.  Jeg tror dog ligeledes, at vintage og ukendte mærker vil træde frem, så far-trenden bliver endnu mere autentisk og endnu mindre moderigtig.

Og dermed rigtig moderigtig. Hvis du forstår?

 

Sneakers i illustrationen fra Rezet Store og Mytheresa.

(Visited 381 times, 1 visits today)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *