Tracksuitet på Saks Potts catwalk. Et brand, der udfører sættet til UG

Sporty Spice har ringet: Hun vil have sit tracksuit tilbage

 

Men du skal ikke give hende det. For det er så on point

 

Mit første møde med tracksuitet var omkring 2004, hvor min matematik- og idrætslærer, var iklædt en navy, rød og creme polyesterdrøm. Henning var aldrig med i idrætstimerne, men stod på sidelinjen med en fløjte om halsen og råbte af os på en mild, men bestemt måde som kun personer med +40 år i uddannelsessektoren og et royalt fuldskæg kan det.

 

Siden må jeg indrømme, at tracksuitet har haft en speciel plads i min indre stilkategorisering. Jeg har anset det som kun værende acceptabelt, på vej til udførelsen af en eller anden form for 80’er sportsgren eller ved planen om at tage på genbrugspladsen med haveaffald en søndag morgen.

 

Imagine my suprice, da jeg fandt mig selv stående overfor seje kvinder iklædt tracksuits, der kunne gøre selv Henning stolt. Bevares, fløjten er erstattet af chunky sneakers, smalle solbriller og velplejet hår, ikke desto mindre måtte jeg indse, at min kategorisering trængte til en opdatering. Tracksuitets indtræden er ikke blot at finde på de københavnske gader, men også på catwalken og i editorials. Der kan i flæng nævnes: Gucci pre-fall 2018, hvor brune tracksuits i monogram var at finde. Saks Potts’ Spring summer ’18 og ’19 retænkte tracksuitet og fortalte os, at det rent faktisk ér fedt at iklæde sig et hvidt joggingsæt med en pels over. Baum und Pferdgarten Spring summer ’19, Hosbjerg Autumn Winter ’18.

 

Enhver high street gigant med respekt for sig selv.

 

 

Kært barn har mange navne og tracksuitet mange forhandlere.

 

 

Men hvordan går det til, at noget engang associeret med Run-DMC og folkeskolelærer nu anses for et must have item? Og hvad udtrykker vi egentlig, når vi lyner blusen op og strammer du snoede snore?

 

 

ZARA

 

 

“Dette spilder langsomt over i hip-hop miljøet og begynder at få en bred appel i samfundet. Vi ser pludselig, at det bliver en slags hverdagsuniform, man bruger i den bredere middelklasse. Det bliver den bløde udgave et par jeans og en vasket t-shirt.”

 

 

Tracksuitet 101

Det ville være en kende tonedøvt ikke at anskue tracksuitet i dets historiske og samfundsmæssigt perspektiv. For selvom vi gerne ville tro det, så er det rent faktisk ikke selfie-generationen, der har skabt alt. Ej heller ikke tracksuitet. Det todelte sæt indtrådte i mainstream kulturen allerede i 60’erne, og blev senere endnu mere populært, da musikalske grupper som Run-DMC gjorde det klassiske firebird Adidas tracksuit til allemandseje.  

 

Moussa Mchangama, ejer af mediefirmaet Mediagama og tidligere Creative content specialist hos Hummel, giver os et hurtig run through af tracksuitets historiske og samfundsmæssige udvikling:

 

Hvis man skal tage et skridt tilbage, så kommer de første tracksuits i 60’erne-70’erne, som en sportsting. Sportstøj, der er relativt unisex, bliver en uniform både for dem, der dyrker sport, men lige så stille begynder det også at tappe over i mainstream kulturen. Så har vi anden bølge i 90’erne, hvor man hos basketball stjernerne og i basketball kulturen, ser tracksuitet igen. Dette spilder langsomt over i hip-hop miljøet og begynder at få en bred appel i samfundet. Vi ser pludselig, at det bliver en slags hverdagsuniform, man bruger i den bredere middelklasse. Det bliver den bløde udgave et par jeans og en vasket t-shirt.”

 

 

 

 

“Det bliver samplet af de her unge cool kids, som i virkeligheden slet ikke har oplevet 90’erne og 00’erne.”

 

 

Ifølge Moussa Mchangama er tracksuitet dog ikke blot en trend, men et tegn på, at vores måde at se stil samt vores egen hverdag på har ændret sig.

 

”Nu begynder vi at kigge mod 90’erne igen helt generelt. Man kan se, at det tidsperspektiv vi kigger bagud med, bliver kortere og kortere. Nu kigger vi allerede tilbage på slut 90’erne og start 00’erne. Det gør – sammen med det øgede fokus på eksempelvis yoga kulturen – at vi langsomt begynder at ophæve grænserne imellem vores formelle påklædning, og så det tøj, vi har på, når vi dyrker motion.” Udtaler Moussa Mchangama.

 

 

Hvad kom først?

Når man taler om inspiration i modebranchen, er det ofte en snak om, hvem der gjorde det først. Hønen eller ægget? Brandet eller influenceren? Hip-hop kulturen eller Gucci? Hvem var innovators, når det kommer til genfødslen af tracksuits? Ifølge Moussa Mchangama er det cool kids, der ikke engang var født, da tracksuitet sidst var på mode:

 

”Lige præcis tracksuit looket, der blev hot for nogle år siden, starter med at blive samplet af de her unge cool kids, som i virkeligheden slet ikke har oplevet 90’erne og 00’erne. De gør det ved at sample fra looks, de ved, at min generation syntes var seje. Det man kan se i 90’er musikvideoerne, looks fra hip-hoppen; de klassiske numre, som altid kan starte et dansegulv. Det er så her, at modens modsvar kommer. Fra starten så man hos Gucci det første luksus tracksuit, der er en pastiche over det hele, men så til gengæld lige koster 30-40.000 kroner. Og så er det ligesom, det ruller.”

 

 

“Det har dermed fået en ny betydning og en ny symbolik, der er meget mere sexet end tidligere set.”

 

 

For Moussa Mchangama skal tracksuitet dog ses som en del af et større hele. En repræsentation af en ændring i vores hverdag, der er blevet mere aktiv, og en modebranche, der er blevet mere interesseret i athleisure.

 

”Det er først og fremmest en kulturel forandring, da vi alle sammen begynder at have en mere aktiv livsstil på tværs af køn og klasser, og derfor begynder at bruge flere penge på træningstøj, og går mere op i, hvordan vi ser ud, når vi træner. Det tager brands fat i, og begynder at relancere de her gamle looks, som en cool faktor.” siger Moussa Mchangama.

 

 

You are what you weareth

Hvis vi tager udgangspunkt i den tidligere fejlagtige stilkategorisering, er det værd at tale om de fordomme, der kan opstå i forbindelse med vores personlige stil. Det er ikke blot et stykke tøj, vi iklæder os, men en historie om os selv. Så hvad udtrykker vi egentlig, når vi iklæder os et tracksuit? Har fortællingen sluppet sit historiske greb om hip-hoppen og 90’erne videoerne, eller er det stadig en del af vores narrativ, når vi lyner sweatshirten op?

 

Brand- og forbrugerekspert Manou Messmann, skaberen af TED talken ”Are you wearing your future”, fremhæver den store ændring, tracksuitets udtryk har gennemgået:

 

”Når vi iklæder os tracksuits, anvender vi nogle signaler, der giver udtryk for at vi er sporty, fresh og modebevidste. Udover at tracksuits i sin grundessens leder tankerne hen på fysisk performance og sport, så er tracksuitet blevet et modestatement. Kardashian familien har det på ved den røde løber, og Kanye har gjort de sporty elementer sexede. Det har dermed fået en ny betydning og en ny symbolik, der er meget mere sexet end tidligere set. Det kommer også til udtryk i stylingen; Nu styler vi et tracksuit med høje hæle, hvilket man ikke gjorde i 90érne, da det sidst var fremme.”

 

 

Jeg kan mærke den tvære teenager ulme i mig, når jeg forestiller mig min stedfars kommentar, hvis jeg skulle komme anstigende i et tracksuit. ”Er dét nu blevet smart?” Jeg ville dog samtidig forstå denne undren, da jeg har tænkt selvsamme, når jeg kigger på den parisiske modescene eller på de største influenter og deres street style.

 

Er det nu smart?

 

For det er måske ikke for meget sagt, at tracksuitet kan anses som værende ganske kikset. Så hvorfor er det, at tracksuits, Buffalo sko og fanny packs nu er øverst på modebranchens ønskeliste? Ifølge Manou Messman er årsagen, at trendsætterne har taget det til sig, og det har derfor ændret værdi, mening og betydning.

 

“Det kan i princippet være hvad som helst der pludselig bliver cool. Det skal bare fange trendsætterens interesse. Dermed får det en blåstempling og resten af forbrugergrupperne kan følge med. Det er en cirkel, der gentager sig igen og igen. Noget helt andet er så, at “det grimme” har fået en ny status.” udtaler Manou Messmann.

 

Så ja, far, det er rent faktisk smart. For det har trendsætterne sagt.

 

 

Foto af Copenhagen Fashion Week / INDIGITAL.TV via Vogue Runway

(Visited 705 times, 1 visits today)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *