Praktisk mode: Et feministisk standpunkt?

Et standpunkt mod et forældet, patriarkalsk syn på moden? Antifashion? Er den praktiske mode mere end blot en måde at holde sig varm og behagelig på?

 

Kollektion ti fra Saks Potts, der sammen med et par logo strømpebukser byder på otte dunfrakker i forskelligt fashionabelt print. Regnfrakker og hættetrøjer fra Balenciagas spring ’19 kollektion. Min mest stilfulde venindes vandrestøvler, da vi i dag mødtes til morgenkaffe, og hvad der senere blev til en længere diskussion om praktisk mode.

 

Alle sammen elementer, der får mig til at stille spørgsmålet: Er moden blevet praktisk? Og i så fald: Hvorfor?

 

Forstå mig ret: Mit hvorfor kommer ikke som resultat af utilfredshed. Tværtimod skal jeg være den første til at støtte løse jeans og fraværet af frosne bryster som resultat af tynde trenchcoats. Modescenen er dog ikke ligefrem kendt for at sætte hverken komfort eller praktik i front, derfor efterlader den pludselig store mængde af tykke frakker og flade støvler med optimal støtte til anklerne mig alligevel med et løftet øjenbryn.

 

Kunne dette være et tegn på meget mere end et blot et behov for at holde sig varm og tæt på jorden?

 

På den ene side kan man argumentere for, at den praktiske mode er en videreudvikling af anti-fashion. Særligt dyrket af Balenciaga og Vetements de seneste år. De rykker kollektionerne forbi mainstream tendenser og gør moden sekundær ved at omfavne det praktiske aspekt. Jeg er sgu ligeglad, om jeg er moderigtig eller ej. Bare jeg har det varmt og behageligt.

 

Sådan er det selvfølgelig langt fra i realiteten. For hvis du vælger at købe en dunjakke fra Balenciaga eller et par oversize dekonstruerede jeans fra Vetements, er moden ikke sekundær for dig. Og det praktiske nok næppe det primære fokuspunkt. Det er rettere et meget fashionabelt anti-fashion statement:: Det må sgu gerne være lidt grimt. På den helt rigtige måde.

 

En anden måde, hvorpå man kan belyse spørgsmålet om den praktiske mode, er ved at kigge på den i et samfundsmæssigt perspektiv. 2018 har igangsat livsnødvendige strømninger som modreaktioner på et Trumpificeret samfund. #Metoo, I believe her og Repeal the 8th er bevægelser, der alle har rykket noget i vores verden. Og derfor unægteligt også noget i vores mode og personlige udtryk.

 

Kunne det tænkes, at den praktiske mode er opstået som endnu et feministisk standpunkt? Nu i form af stof.

 

Den praktiske mode virker som en stærk bevægelse væk fra objektificering (også kendt som alle looks skabt af Hedi Slimane). Vi gider ikke længere udelukkende gå i høje hæle og stramme jeans, eller dømmes utrendy, fordi vi vil have det varmt og godt. Med statementet: Jeg klæder mig på kun for mig selv, understreger vi endnu engang den kvindelige slagsang for 2018: Vi kan alt.
Den praktiske mode er i mine øjne et statement i flere dele: 1. Jeg sætter min komfort i fokus. 2. Jeg klæder mig på en måde, der ikke opfylder det klassiske mandlige skønhedsideal, og det er helt med vilje. Samtidig taler den praktiske mode ind i den voldsomt aktuelle trend med no-makeup looket, der sammen indikerer, at vi rent faktisk ikke længere har lyst til at se ud som om, at vi prøver for meget.

 

Med mindre du har lyst til det. Så skal du selvfølgelig bare gøre det!

 

For i mine øjne er den praktiske mode ikke kommet for at overtage hverken høje hæle eller den lille sorte kjole. Det er blot en tilføjelse til valgmulighederne, og – hvis du spørger mig – en indikation på en ændring i modebranchen. Og så er der jo ingen, der siger, at du ikke kan bruge din lille sorte kjole med et par vandrestøvler og en pufferjakke. Faktisk skal du allerhelst bruge den med det.

 

Det er nemlig lidt nemmere at kæmpe imod det patriarkalske system i vandrestøvler og dunjakke.

 

Balenciaga fall 2018 Foto af Monica Feudi / Indigital.tv for Vogue Runway

 

 

(Visited 341 times, 1 visits today)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *