kritik

Overså du også, at et dansk brand var i international shitstorm i sidste uge?

Christina Lagoni
Christina Lagoni

Writer

This lady skriver om emner som populærkultur, feminisme, sociale medier og teknologi

Et dansk modebrand, der slår sig op på at være etiske og bæredygtige i deres produktion, har i denne uge mødt massiv kritik

 

Carcel Clothing er et nyere dansk brand, hvis kollektioner præsenterer smukke styles i lækre naturlige materialer som thailandsk silke og peruviansk alpacauld. Men i virkeligheden er de nok mere kendte for deres anderledes og for nogle kontroversielle forretningsstrategi. Alt deres tøj bliver nemlig produceret i kvindefængsler i Thailand og Peru.

 

I 2017 blev Carcel udråbt af Vogue som det ‘mest cool nye danske brand’ efterfulgt af fortællingen om to kvinder, Louise Van Hauen og Veronica D’Souza, der etablerede deres forretning i kvindefængsler for at skabe en bæredygtig produktion og give økonomisk støtte til udsatte kvinder, der på grund af deres fængselsstraffe ikke kan forsørge deres børn. 

 

Men i januar 2019 sluttede freden for Carcel, der ellers havde gået forholdsvis uberørte hen i forhold til kritik af deres forretningsmodel. Noget de ellers ikke havde regnet med, fortalte de to founders til P1 Shitstorm i sidste uge.  At de kritiske stemmer nu har fundet frem til Carcel, kan måske skyldes den større internationale bevågenhed på den københavnske modeuge og dermed også danske brands. I hvert fald ser det ud til, at kritikken for alvor ramte brandet, mens Copenhagen fashion week stod på.

 

Nå, men hvad går kritikken så ud på, spørger du? Kolonialisme, hvid feminisme, moderne slaveri, udnyttelse, greenwashing, underbetaling af arbejdere er blot nogle af temaerne i kritikken mod Carcel. En Twitter-bruger ved navn @barefootpanic skriver til Carcels Twitter-post, hvori de laver et breakdown af deres marginer:

 

“You pay more to ONLINE FEES than to the INCARCERATED WOMEN who make the garment! You are not a charity, the women are not empowered. You are for profit and are empowering yourselves. You are violating what #ethicalfashion means. You need to get out of the #futureoffashion fast.”

 

En anden bruger skriver:

“So you use near slavery prison labor to make your clothes and hide it behind educating marginalized women who might be serving 20+ year sentences? Gross. Disgusting. Exploitative. Amoral. Capitalism.” 

 

D’Souza og Van Hauen tog til genmæle i det populære radioprogram Shitstorm på P1 i lørdags. Her spørger vært Mads Aagaard og assisterende vært Camilla Boraghi ind til kritikken. 

 

“Siden vi startede det her for lang tid siden, havde vi forventet lidt mere polemik, fordi vi har været luxury, lækkert tøj, men produceret i fængsler. Den kontrast har været tydelig i alt vores kommunikation.” De to founders fortæller, at de indtil videre stort set kun har modtaget positiv feedback, og at kritikken derfor virker overvældende, men at samtalen også er meget USA-agtig.

 

“Vi står ved, at det er en forretning, og vi tror, det er den rigtige måde at bygge det her op på. Jo mere vi tjener, jo flere nye produktioner kan vi sætte op, og jo flere kvinder han vi beskæftige”, fortæller de til Shitstorm, men samtidig indrømmer de, at der er emner, som de ikke har forholdt sig til i deres kommunikation, som de skal være bedre til at tage op.

 

Har du selv fulgt med i debatten, så vil vi meget gerne høre din personlige mening i kommentarfeltet.

 

Hør Carcel i Shitstorm her. Læs kommentarene på Twitter her. Og følg med i debatten på Instagram her

 

 

 

 

(Visited 473 times, 1 visits today)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *